Uncategorized

PRESSEMELDING: Staut 16. august

Publisert

Staut slapp for alvor inn i varmen hos norske musikkelskere 2011 med sitt andre album «Eigarlaus», og ikke minst med den første singelen fra albumet, «Slepp meg inn». Det som startet som en morsom idé blant en gjeng musikere fra Valdres, har vokst til å bli et særdeles populært band som når langt utover den relativt smale folkrock-båsen anmelderne gjerne putter de i.

 

I 2013 er det seks mann sterke kollektivet klare med sitt tredje album, «Stugureint». Bandet som har blitt kjent for rotfestet i hjemstedet Valdres har denne gang gått enda mer tilbake til røttene. Der de to første albumene hadde tydelige elementer av irsk folkemusikk, har elementene av norsk folkemusikk blitt mer rendyrket denne gang.

 

Også på andre områder har Valdresbandet hentet nye impulser. Det nye albumet ble spilt inn i studio hos Thom Hell og Even Ormestad, og produsentene hjalp til med å utforme låtene og inspirerte også Staut til å leke seg med nye impulser. Fundamentet er det samme som man kjenner fra de foregående albumene; det låter fortsatt lett gjenkjennelig «Stautsk», men lydbildet er utviklet og rendyrket siden sist.

En annen ny opplevelse på dette albumet er tilstedeværelsen av en gjesteartist, noe Staut ikke har benyttet seg av tidligere. Vedkommende er Marie Klåpbåkken, vokalist og felespiller fra Gudbrandsdalen, som bidrar på to låter: «Eit Gøtt Gamalt Frieri» og tittelsporet, den vakre balladen «Ei varmare stelle».

 

Det er et stolt band som nå er klare til å presentere sitt nye materiale til verden, forteller vokalist Gaute Lein Ausrød.

 

– Vi er veldig fornøyde med de nye låtene. Det har vært godt å få inn nye impulser fra Thom og Even, og ikke minst det å samarbeide med Marie Klåpbakken. Gutta i bandet har hatt sansen for henne lenge, og hele opplevelsen med å skape noe sammen med en annen artist var veldig givende.

 

Med så tett turnéprogram som Staut har kan det være vanskelig å skjønne at de har hatt tid til å lage nye låter. Ikke minst fordi ingen i bandet er musikere på heltid, alle har fulltidsjobber. Likevel har de altså rukket å produsere et helt album. Og vel så det, fremhever Gaute.

 

– Vi hadde nok låter til to fulle album, siden låtskriveren vår Ørnulf (Juvkam) er så utrolig produktiv. I tillegg utvikler han seg stadig, og har skrevet enda sterkere tekster til dette albumet enn de forrige. Underfundige tekster med flere lag og dobbeltbetydninger, slik at lytteren selv kan velge hva han vil legge i det. Problemet var ikke å ha nok låter, men heller det å velge hvilke låter som skulle være med på albumet. Vi krangler så busta fyker om låtene, og alle har en mening. Noe som bare er en styrke for bandet.

 

Det selvtitulerte debultalbumet gikk i 2010 rett inn på VG lista, ble liggende der i 11 uker, og solgte over 13.000 eks. Oppfølgeralbumet ”Eigarlaus”, som ble sluppet i november 2011, gikk rett inn på 2. plass på VG lista og har passert samme salgstall som debuten med god margin (p.t. 15.000 eks). Begge albumene høstet både 6’ere og mange5’ere i en samstemt musikkpresse.

Med et band som virkelig har funnet både formen og formelen på det tredje albumet, er det ingen grunn til å forvente noen mindre suksess denne gang. Og selvfølgelig skal Staut ut på en særdeles omfattende turné, for å spille for den stadig voksende fanskaren.

 

– Vi traff en gjeng etter en konsert, som hadde sett oss spille 19 ganger bare i fjor… så vi har endel trofaste følgere. Men dvi både håper og tror at det nye materialet skal nå ut til folk som ikke har noe særlig forhold til oss fra før. Såpass sterke er disse låtene, avslutter Gaute.

 

STAUT er:

Gaute Lein Ausrød (vokal, gitar), Ørnulf Juvkam Dyve (tangenter, kor), Asle Tronrud (feler, kor), Alf Magne Hillestad (trommer, kor) , Dag Arve Sandnes (gitarer, slide), Torgeir Bolstad (kontrabass, kor).

 

For intervjuavtaler, spørsmål, bilder eller ytterligere info, kontakt:

Atle Bøckmann, 91538717, atle@indianer.nu eller Glenn Larsen glenn@indianer.nu 95036062.

 

Booking: Svein Bye, Artistpartner 90601595

 

Se også www.staut.no for mer informasjon og pressebilder.

STAUT er tilgjengelig for intervjuer.